sábado, 30 de agosto de 2014

Defensa del Patrimoni Natural a Catalunya

Defensa del Patrimoni Natural a Catalunya


El bosc centenari de Bagues de Riu, al Parc Natural del Cadí-Moixeró, a punt de ser talat.


Les entitats signants, desconcertades per l’incompliment del mandat del Parlament de Catalunya 6 mesos després d’aprovar-se.

Les entitats signants de la Declaració a favor del Patrimoni Natural de Catalunya i altres entitats del país volem mostrar el nostre desconcert davant la imminent tala d’un dels darrers boscos centenaris de Catalunya, el bosc de Bagues de Riu al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Ens sorprèn que s’hagi subhastat la fusta d’aquesta emblemàtica avetosa amb exemplars d’entre 140-160 anys.
Bagues de Riu és una de les avetoses més madures i de major interès científic del país. És inclosa a l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya elaborat pel CREAF per encàrrec de la Generalitat de Catalunya entre 2008-2011. Aquest bosc centenari podria ser tallat en un dels seus rodals en els propers dies.
El 7 de maig passat al Consell Comarcal de la Cerdanya, amb presència de representants de l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, segons la nota de premsa, es va subhastar la tallada de 800 m3 de fusta d’avet a la Muntanya de Riu 79-L, en el rodal 23d. Aquest rodal forestal, d’un valor patrimonial excepcional, és de propietat pública i es troba a l’interior del Parc Natural del Cadí-Moixeró. La subhasta es va fer tot i l’informe desfavorable de l’òrgan gestor del Parc Natural.
Els 292 boscos inclosos en l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya cobreixen només 3.201 ha, i entre ells s’hi troben els darrers boscos centenaris de Catalunya. L’inventari de Boscos Singulars representa només un 0’3 % de la superfície forestal de Catalunya i només el 0,01 % dels boscos que es troben dins d’espais naturals de protecció especial (com és aquest parc natural) formen part d’aquest Inventari selecte. I és una d’aquestes joies forestals, de valor natural i científic excepcional, la que ara es vol destruir.
En cap cas es qüestiona la necessitat de la gestió forestal sostenible. És imprescindible per al maneig dels boscos del país, que a més poden generar oportunitats d’ocupació i de desenvolupament al territori, a banda de la seva utilitat per a la prevenció d’incendis. Es tracta de no perdre els darrers boscos centenaris que queden a Catalunya i que són un patrimoni de primer ordre del país.
Es vol tallar un altre dels darrers boscos centenaris i de més valor natural i científic de Catalunya, en contra del mandat del Parlament de Catalunya i de l’informe del Parc Natural on es troba situat.
Arran de situacions similars, l’any passat es van convocar les II Jornades per Preservar els Boscos Madurs de Catalunya (març de 2013). Les seves conclusions van ser assumides , per unanimitat , pel Parlament de Catalunya i la moció del 2 de febrer de 2014 instava el Govern, entre altres coses, a “evitar que es talli cap més bosc singular dels inclosos en l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya”.
Atenent aquestes raons, les entitats signants sol·licitem:
  1. Que el Departament d’Agricultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Cerdanya i l’Ajuntament de Riu paralitzin urgentment el procediment pel que fa a aquest sector, de manera que s’eviti la tala d’aquest rodal de bosc centenari. La resta de sectors inclosos en aquesta subhasta no cal que es vegin afectats per la paralització. Es tracta d’un cas molt greu:
    • un bosc centenari singular dins d’un Parc Natural
    • un bosc de titularitat pública,
    • i s’actua en contra de l’informe del Parc Natural de Cadí-Moixeró que es fonamenta en la normativa vigent al parc natural.
  2. Que el Departament d’Agricultura procedeixi a revisar les subhastes de boscos públics en curs o ja adjudicades i paralitzar-les en el cas que incloguin boscos de l’Inventari, excloent-ne la seva explotació.
  3. Que la  Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat acompleixi el mandat del Parlament de Catalunya en la seva Moció 83/X sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural.
  4. Que instrumenti urgentment les mesures necessàries perquè no es talli ni es produeixi cap més subhasta dels boscos inclosos en l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya.
  5. Que es depurin les responsabilitats tècniques i polítiques que han permès aquesta situació.
Entitats signants
    1. Acciónatura
    2. APNAE (Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà)
    3. ARRAN Cerdanya
    4. Asociación para la Conservación del Urogallo (ACU)
    5. Associació Boletaire Independent
    6. Associació Centre d’Educació Ambiental Alt Ter
    7. Associació Filosofia de la Terra i les Cultures
    8. Associació Naturalistes de Girona
    9. BIOSFERA, Associació d’Educació Ambiental
    10. Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius CEPA-EdC,
    11. Centre per la Sostenibilitat Territorial
    12. Col·legi de Biòlegs de Catalunya
    13. Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
    14. DEPANA
    15. DEPANA, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural
    16. Ecologistes en Acció
    17. Federació Ecologistes de Catalunya (EdC).
    18. Fundació World Nature
    19. GEDENA-RIPOLLÈS
    20. Grup Ecologista Les Agulles
    21. Grup STENELLA pel coneixement, difusió i protecció del medi natural
    22. IAEDEN-Salvem l’Empordà
    23. Institució Catalana d’Història Natural ICHN,
    24. Institut de Medi Ambient, UdG
    25. IPCENA
    26. associació per a la defensa del patrimoni natural de Manresa
    27. Natura Maresme
    28. Obrador del Tercer Sector Ambiental
    29. SCEA, Societat Catalana d’Educació Ambiental
    30. SEO/BirdLife
    31. Societat Catalana de Geografia
    32. Societat Geològica d’Espanya
    33. Xarxa de Custòdia del Territori, XCT
Informació Addicional
Nota de premsa “Subhasta de fusta a la Cerdanya”, del 7 de maig
Moció 83/X del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques de conservació i gestió del medi natural, del 27 de febrer de 2014. Vegeu la pàgina 21 del següent document:

No hay comentarios: